Hotel Zamek Ryn
przyjazd
23
lis 2024
wyjazd
24
lis 2024
kup voucher
Hotel Zamek Ryn
Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli
  1. Strona główna
  2. Wydarzenia
  3. Szczegóły wydarzenia

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Zamkowej Kuchni - Ireneusz Koniuszek - na "Festiwalu Białej Trufli z Gubbio".

Każdego roku pod koniec listopada umbryjskie miasto Gubbio (Włochy) przeżywa swoje święto. Właśnie w tym czasie, zgodnie z tradycją, ma miejsce Festiwal Białej Trufli z Gubbio, jakże cennego, pochodzącego z umbryjskich lasów, tutejszego produktu lokalnego.

Od sześciu lat, przy okazji Festiwalu, odbywa się również Konkurs Kulinarny „Biała Trufla z Gubbio”, w czasie którego kilku znakomitych kucharzy staje w szranki prezentując dania z – rzecz jasna – białą truflą. Tradycją jest, że prócz kucharzy włoskich, do zawodów staje jeden chef z zagranicy.

Tak więc w tym roku do VI Konkursu, który odbył się w dniach 20 i 21 listopada, obok dziewięciu kucharzy z  Italii, staraniem Stowarzyszenia Przyjaciół Polski w Umbrii pojawił się reprezentujący Polskę chef Ireneusz Koniuszek z Restauracji Refektarz w Hotelu ZAMEK RYN****.

Poprzeczka była postawiona dość wysoko, bowiem włoska gastronomia ma wielowiekową tradycję, ogromne przywiązanie do własnych produktów i technologii, którym mało kto na świecie może dorównać. Jednak Ireneusz Koniuszek odnalazł się w tym środowisku wręcz doskonale. Zaprezentował na przystawkę delikatne przegrzebki na selerowym musie, na pierwsze danie słodkawo-ostry krem z dyni, zaś na drugie - kaczkę. Wszystko, zgodnie z konkursowym regulaminem, miało aromat białej trufli. Wszystkie prezentowane anonimowo dania znalazły uznanie wśród nie byle jakiego jury, bo składającego się głównie ze znanych włoskich dziennikarzy, specjalistów od enogastronomii.

Ale zmagania przy rondlach to nie wszystko. Swymi wysoko ocenionymi umiejętnościami, zorganizowaniem, o którym wiele mówiono, uśmiechem, chęcią współpracy i ciekawością zawodową nasz Szef Zamkowej Kuchni szybko zaskarbił sobie życzliwość kolegów-chefów znanych włoskich restauracji, a wśród nich chefa z gwiazdką Michellina,  Giovanniego Luca Di Pirro z restauracji “La Torre” z Hotelu Castello del Nero z Tavarnelle Val di Pesa koło Florencji. Panowie nawet snuli plany wymiany umiejętności na wspólnych warsztatach, które mają odbywać się tak we Włoszech, jak i w Polsce.

Poziom konkursu był dość wyrównany. Ale to właśnie wspomniany już „gwiazdkowy” chef Giovanni Luca Di Pirro uzyskał w konkursie najwyższą punktację, ex aequo z innym chefem, Alessandrem Trovato z restauracji  “Monnalisa” z Grand Hotelu Da Vinci z Cesenatico nad Adriatykiem.

Zakończenie konkursu nie było jednak zakończeniem występów Irka Koniuszka w Gubbio. W sobotę, 22 listopada polski kucharz poprowadził w znanej z doskonałej kuchni tradycyjnej Taverna del Lupo kulinarny spektakl, cooking show poświęcony kuchni polskiej, gdzie zebranej publiczności, w dużej mierze polonijnej, przygotowywał dania, jak plince z pomoczką – placki kartoflane z aromatycznym twarogiem, racuszki z jabłkami, itd.

Również i to wydarzenie mogło się odbyć się dzięki prężnie działającemu stowarzyszeniu Przyjaciół Polski w Umbrii, a szczególnie dzięki osobistemu zaangażowaniu, trosce i pieczy, jaką nad reprezentantem Polski rozciągnęła Anna Lis, córka żołnierza z armii gen. Andersa, kombatanta spod Monte Cassino, który przekazał Anusi – bo tak każe się nazywać – wielką miłość do dalekiej ojczyzny i jej tradycji.

/na podst. tekstu Małgorzaty Buttitta/

Zobacz na mapie
Newsletter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Mazurskie Centrum Kongresowo-Wypoczynkowe "Zamek Ryn" sp. z o.o., Plac Wolności 2, 11-250, Ryn , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane