Hotel Zamek Ryn****, dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw.
Wiosna to szparagi, raki i pieczona jagnięcina, lato - dania kuchni wegetariańskiej. Jesiennymi specjalnościami są potrawy z grzybów i dziczyzny (borowiki, rydze, jelenie, dziki, bażanty).
Zima natomiast to popisy kuchni słowiańskiej, czyli pierogi, knedle, a także aromatyczne babki ziemniaczane.
Przez cały rok zamkowy cukiernik potrafi wyczarować cuda w postaci ciast, tortów i deserów z rozpływającej się w ustach czekolady, pachnących i świeżych owoców i najwyższej jakości składników.
Ireneusz Koniuszek zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich w Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.
Koronne danie Szefa Kuchni to confit z kaczych nóżek. Sekretne połączenie przypraw i ziół z przyzamkowego ogrodu oraz specjalny proces przygotowywania wydobywają z mięsa feerię smaków i aromatów.
ZAPRASZAMY DO PRZECZYTANIA WYWIADU Z SZEFEM KUCHNI - PORADNIK RESTAURATORA
Usytuowana w najstarszej i najbardziej magicznej części XIV- wiecznego zamku krzyżackiego dwusalowa Restauracja Refektarz i Wielki Refektarz to miejsce hołdujące najznakomitszym tradycjom kulinarnym. W restauracji króluje ponadczasowa klasyka w nowoczesnej aranżacji.