L'Art de la cuisine Martell 2018 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz szesnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders zorganizowała Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.
Laureaci:
1 miejsce
JAROSŁAW OWCZARCZYK
ROBERT BRANICKI
RESTAURACJA PINK LOBSTER
2 miejsce
RAFAŁ STEGNICKI
WIKTOR WIELGUS
NICOLAUS TORUŃ HOTEL
3 miejsce
MARCIN ĆWIK, MIKOŁAJ KRUSZONA
RESTAURACJA NIFTY No. 20 PURO HOTEL
Nagroda Jury Koneserów:
JAROSŁAW OWCZARCZYK
ROBERT BRANICKI
RESTAURACJA PINK LOBSTER
Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.
Wielkim zaszczytem i honorem było zatem podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
To była podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupiły się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.
MARTELL
To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.
FORMUŁA KONKURSU
L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 14 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy występują w czterech odsłonach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze mają jedną godzinę
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH UCZESTNIKÓW
ZOBACZ RÓWNIEŻ, JAK BYŁO W 2017 ROKU