Hotel Zamek Ryn
przyjazd
14
lis 2024
wyjazd
15
lis 2024
kup voucher
Hotel Zamek Ryn
Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2019

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2019

sobota, 23 listopada 2019

X edycja Festiwalu Wina Zamkowe Bachanalia  inspiruje do zupełnie wyjątkowego spotkania z głębią i aromatem wina. Jego bogactwem, różnorodnością i dobrymi emocjami.

Na zamkowym zadaszonym Dziedzińcu zabierzemy Was na całkiem niepowtarzalną enoturystyczną wędrówkę, podczas której zupełnie na nowo odkryjecie nadzwyczajne doznania i smaki, także apetycznych serów oraz aksamitnych pralin. Uroku degustacjom dodadzą przepiękne winiarskie opowieści snute przez autorytety ze świata winiarskiego i serowarskiego. Zwieńczeniem Festiwalu będzie zaskakująca jubileuszowa gala z zespołem MEGA i przepyszną paradą tortową.

To spotkanie z ludźmi, którzy – tak jak my- pokochali wino.



Podczas wieczornej gali ogłoszone zostały wyniki Konkursu Publiczności na Stoisko Prezentujące Najlepsze Wino Festiwalu.

Złoty Pierścień Komtura

Premium Wines

Srebrny Pierścień Komtura

Wine Direct

Brązowy Pierścień Komtura

Willa Win


FORMUŁA FESTIWALU

ZAMKOWE BACHANALIA  to kolejna elitarna impreza, organizowana z myślą o smakoszach i znawcach kuchni i dobrych alkoholi.

Podczas Festiwalu Wina wykorzystujemy nasze doświadczenia i zacieśniamy kontakty z przedstawicielami hoteli, restauracji z całego województwa warmińsko – mazurskiego, a także z hotelami stowarzyszonymi w sieci Harmony Polish Hotels i Hoteli Historycznych Polska.

W ubiegłorocznym Festiwalu brało udział 30 Wystawców  –  dystrybutorów win z całej Europy, producentów miodów, serów, pralin, oliw, octów a także wyposażenia hoteli i gastronomii.


Program:

Wstęp wolny:

10.00 - 17.00 Prezentacje i degustacje produktów Wystawców (wina, praliny, nalewki, sery) na Dziedzińcu
11.00 - 12.00 Masterclass – ABC Wina prowadzona przez Kamila Świerczyńskiego - sommeliera z Restauracji Mamaison Le Regina Warsaw Hotel, La Rotisserie

Kamil Świerczyński - Sommelier jednego z najlepszych polskich hoteli Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów oraz Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Kilkuletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polski oraz nadzieja SSP na przyszłe dekady. Kamil Świerczyński to absolutny pasjonat i profesjonalista – twierdzi że każdej butelce należy się szacunek bo w nich kryje się historia i każda kropla potu winiarza która prowadzi w nieznane.

12.00 – Spotkanie MAKRO: Mówienie o winach jest sztuką - prowadzone przez Tomasza Nogę
12.00, 15.00  Food & Wine Matching prowadzony przez Dariusza Jażdżyka – Wicemistrza Polski Sommelierów

Dariusz Jażdżyk - wicemistrz i wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (w latach 2011-2015 członek Zarządu) i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów. Z branżą winiarską związany od 1998 r. m.in. pełnił funkcję sommeliera w warszawskim hotelu Bristol, przez kilka lat zarządzał z sukcesem marką Sommelier Dystrybucja. Obecnie dyrektor ds. HoReCa w firmie Partner Center. Dariusz Jażdżyk jest absolutnym miłośnikiem win. Jak sam twierdzi – szczęście, prócz rodziny, daje łączenie pracy z życiową pasją. Wiedzę oraz doświadczenie zdobywał od najlepszych – uczestniczył w międzynarodowych programach szkoleniowych, organizowanych przez uznanych producentów win na całym świecie. Wielokrotnie zapraszany do konsultacji i udziału w realizacji telewizyjnych programów kulinarnych, w tym np. Smaki Miasta (TVN), Lekcja Stylu (TVN), Kuchnia z Okrasą (TVP).

13.00 – 14.00 Prezentacja winnicy Castelfeder prowadzona przez Kamila Świerczyńskiego
14.00 – Spotkanie MAKRO: Jak skutecznie sprzedawać wino - prowadzone przez Tomasza Nogę
15.00 – 16.00 Food and wine pairing PREMIUM WINES prowadzona przez Kamila Świerczyńskiego
11.00 - 17.00 Degustacje cygar w Winiarni (szczegółowe godziny już wkrótce)


W tym roku na Bachanaliach obecne będzie wino z winnicy Il Palagio, należącej do Stinga i jego żony Trudie.

Il Palagio to XVIII-wieczna posiadłość kupiona przez Stinga i jego żonę Trudie Styler w 1999 roku. Początkowo letnia rezydencja, z czasem miejsce to nabrało znacznie większego wymiaru.

Obecnie Il Palagio to piękne miejsce otwarte dla gości z własnym winem, oliwą, miodem i innymi zdrowymi produktami. Wszystkie są wykonywane in situ z pełnym poszanowaniem środowiska naturalnego w oparciu o rolnictwo ekologiczne i biodynamiczne. Cały kompleks to efekt pasji do tworzenia, umiłowania do środowiska i coraz to większego uznania również wśród winiarskich krytyków. Idee małżonków wspomagają eksperci – Paolo Caciorgna, Alan York i Paolo Rossi, którzy skutecznie oddają słynne terroir regionu Chianti.

Zobacz na mapie
Newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij