Hotel Zamek Ryn
przyjazd
28
lis 2024
wyjazd
29
lis 2024
kup voucher
Hotel Zamek Ryn
Chruściki, szmurkul i dzyndzałki, czyli o mazurskiej kuchni słów kilka…

Chruściki, szmurkul i dzyndzałki, czyli o mazurskiej kuchni słów kilka…

Wybierając się na urlop, planujesz przede wszystkim zwiedzać, odkrywać najbardziej rozpoznawalne atrakcje danego regionu, i oczywiście odpoczywać. Na Mazurach jest to proste! Bajeczne kompleksy leśne, niezliczona ilość jezior doskonale zagospodarowanych pod względem turystycznym, cenne zabytki, ciekawa kultura, którą przybliżają różnego rodzaju muzea, skanseny i miejscowe imprezy... W tym wszystkim brakuje jednak jeszcze jednego istotnego składnika. Jakiego? Oczywiście mazurskiej kuchni!


Doświadcz regionu...

Jeśli chcesz w pełni doświadczyć tego, czym tak naprawdę są Mazury, koniecznie musisz spróbować tradycyjnej kuchni tego regionu. Bez tego pobyt w tym unikatowym zakątku kraju nie będzie pełny. Otwórz się na nowe doznania i odkryj smaki, które być może do tej pory były Ci zupełnie obce. To wyjątkowe przeżycie, które zapamiętasz na długo. Być może mazurska kuchnia tak bardzo przypadnie Ci do gustu, że zechcesz sięgać częściej po jej przepisy i dzielić się nimi z najbliższymi!

Mazurska kuchnia, czyli jaka?

Kuchnia mazurska w gruncie rzeczy jest naprawdę prosta. Łączy ona w sobie m.in.  kuchnię niemiecką i rosyjską. Choć nazwy niektórych potraw brzmią bardzo tajemniczo, a dania na talerzu wyglądają zjawiskowo, w istocie przygotowywane są one z najprostszych, świeżych i łatwo dostępnych produktów - z darów mazurskich jezior, lasów i pól.

W kuchni mazurskiej nie może zabraknąć ryb, grzybów, owoców leśnych, ziemniaków, a także dziczyzny. Kuchnia ta często posądzana jest o to, że jest dość słona i tłusta. To jednak do końca prawda. Powstała ona w odpowiedzi na potrzeby dawnych mieszkańców tego regionu, którzy ciężko pracowali m.in. na roli, dlatego musieli jeść pożywne dania, aby dostarczyć sobie odpowiedniej dawki energii.

Oto kilka przykładów pysznych dań mazurskich!

Farszynki

Farszynki mazurskie to wyjątkowo popularny przysmak. Składa się na nie mięsno-jajeczny farsz zamknięty w cieście ziemniaczanym. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą można podawać np. w towarzystwie surówki lub barszczu. Ich sekret tkwi w prostocie - jeśli Ci zasmakują, bez trudu przygotujesz je w domu!

Plińce z pomoćką

Plińce z pomoćką to kolejna typowo mazurska potrawa. Co to takiego? Placki ziemniaczane z sosem z twarogu! W regionalnych mazurskich restauracjach serwowane są one na różne sposoby, m.in. przekładane boczkiem. Wspomniany sos przygotowywany jest z twarogu najczęściej z dodatkiem śmietany, szczypiorku, cebuli i czosnku. Będąc na Mazurach, koniecznie trzeba spróbować tych fantastycznych placków.

Chruściki

A teraz propozycja dla miłośników słodkich smaków. Chruściki, czyli słodkie, chrupiące ciasteczka, najczęściej w kształcie kokardki. Możesz je znać pod innymi nazwami, takimi jak np. faworki, chrust czy kreple. Kiedy spróbujesz ich na Mazurach, na pewno zechcesz je odtworzyć w domu!

Szmurkul

Szmurkul to nic innego jak duszona kapusta. Doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Kapusta, z dodatkiem podsmażonej cebulki, na zasmażce, najlepiej smakuje na gorąco i jest niezwykle sycąca.

Dzyndzałki

Dzyndzałki to z kolei... pierogi! Ale nie takie zwykłe. Ich sekret tkwi w farszu. Tradycyjnie dzyndzałki serwowane są z hrećką oraz skrzeczkami, czyli z kaszą gryczaną i skwarkami boczku. Farsz można przygotować także np. z surowego mięsa wołowego, gęsiny lub ryb. Dzyndzałki mazurskie są nie do podrobienia!

Karmuszka

Karmuszka to niesamowicie pożywna zupa gulaszowa, z dużą ilością mięsa, fasoli i kapusty. Jej smak jest unikatowy. Podobnie jak pozostałe potrawy jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Będąc na Mazurach, koniecznie trzeba jej spróbować, by móc później odtworzyć ten zniewalający smak.


To oczywiście tylko kilka przykładów dań rodem z mazurskiej ziemi. Inne ciekawe propozycje to np. ciasto z jeżynami, kartacze, grzyby w śmietanie, schab po mazursku, zapiekanka ze szczupaka, różne odsłony zup rybnych. Warto bliżej poznać kuchnię mazurską i otworzyć się na nowe doznania kulinarne. Na pewno nie pożałujesz!

Zobacz na mapie
Newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij