Hotel ZAMEK RYN**** wraz z Akademią Siedliska pod Lipami zapraszają na warsztaty serowarsko-chlebowe "Weekend z serami i chlebem". Podczas dwóch dni warsztatów serowarskich i chlebowych poznają Państwo historię sera i chleba, opowiemy o niezliczonych gatunkach serów oraz zdradzimy sekret jak samodzielnie robić prawdziwe sery podpuszczkowe. Podpowiemy również jak wykorzystać sery do przygotowania świątecznych dań.
Znacie Państwo smak serów zagrodowych? Nie da się ich porównać z serami z supermarketu. Nie zawsze jednak łatwo kupić prawdziwie dobry ser. Podczas zajęć warsztatowych, nauczymy Państwa jak w domu zrobić prawdziwy ser podpuszczkowy. A może własnoręcznie zrobiony ser podarować bliskim w prezencie lub zaskoczyć nim świątecznych gości? W programie warsztatów nauka wytwarzania sera dojrzewającego typu gouda, sera żuławskiego z ziołami, idealnego do kanapek i gotowego do zjedzenia tuz po zrobieniu oraz camemberta.
Poza serami będą oczywiście warsztaty chlebowe. Bo świeży domowy ser najlepiej smakuje z pachnącym chlebem na zakwasie... A po południu i wieczorem, w sobotę, po warsztatach będzie czas na zabawę w Castle Casino, pyszną kolację sporządzoną z lokalnych produktów w Gościńcu Ryńskim Młynie oraz obiadokolację w Restauracji Refektarz. Dania z dodatkiem serów wspólnie skomponują szef kuchni Ireneuszem Koniuszkiem oraz założycielka Akademii Siedliska pod Lipami Joanna Włodarska. Wszystkie wykonane podczas zajęć sery uczestnicy będą mogli zabrać ze sobą do domu lub...zjeść na miejscu.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.
Termin: 13-14 marca 2015 (możliwość udziału w jednym dniu warsztatów)
Udział w warsztatach (LAST MINUTE) 2 dni:
490 PLN 275 PLN / Osoba Dorosła
165 PLN 140 PLN / Dziecko 6-12 lat
Udział w warsztatach (LAST MINUTE) 1 dzień:
145 PLN / Osoba Dorosła
70 PLN / Dziecko 6-12 lat
Cena obejmuje:
- Udział w warsztatach (sobota i niedziela, w zależności od dni uczestnictwa)
- Przerwy kawowe (sobota i niedziela, w zależności od dni uczestnictwa)