Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce - L'Art de la cuisine Martell 2019. Po raz siedemnasty Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell i Grupa Anders zaprosiła młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz koneserów wyśmienitej kuchni.
2 marca, Hotel ZAMEK RYN****
Laureaci:
I Miejsce
JAROSŁAW OWCZARCZYK, ROBERT BRANICKI -RESTAURACJA PINK LOBSTER, WARSZAWA
II Miejsce
WIKTOR WIELGUS, KAROL KASZLEWICZ - HOTEL NICOLAUS, TORUŃ
III Miejsce
RADOSŁAW GIERŁATOWSKI, VIKTOR SOLIAR - RESTAURACJA SZAFARNIA 10, GDAŃSK
Nagroda Jury Koneserów Smaku
MARCIN NOWAK, MACIEJ MAŁECKI - BRASSERIE WARSZAWSKA, WARSZAWA
Nagroda Specjalna
ANGELIKA KOWALIK, ŁUKASZ WAJDA - RESTAURACJA POD NOSEM, KRAKÓW
Gratulujemy!
Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.
Wielkim zaszczytem i honorem było zatem podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Była to podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupiły się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.
„Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” - to temat i zadanie konkursowe XVII edycji. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy byli zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentują.
MARTELL
To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.
FORMUŁA KONKURSU
L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, również z najdłuższą tradycją. Zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech turach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę.
Na wzór poprzednich lat, prace oceniały trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów smaku. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.
JURY DEGUSTACYJNE
Andrea Camastra
Justyna Słupska-Kartaczowska
Kurt Scheller
Adam Chrząstowski
Marek Widomski
Joanna Ochniak
JURY TECHNICZNE
Andrzej Bałdyga
Tomasz Milewski
Wiesław Bober
Ernest Jagodziński
Tomasz Deker
Zbigniew Łęgowski
JURY KONESERÓW
Christophe Valtaud
Andrzej Szumowski
Gaja Kuroń
Anna Parysz
Krzysztof Remiszewski
Cezary Jasiński
Szalone Walizki
Łukasz Modelski
Andrzej Saramonowicz
Joanna Mróz
Andrzej Chojnowski
Jasiek Kuroń
Iza Urbaniak
Aneta Stępniak
Prezes Patrona Merytorycznego
Jarosław Walczyk - Fundacja Klub Szefów Kuchni
Asystenci konkursu: Tomasz Dziura, Marcin Kociba
Sekretarz Konkursu: Nela Strucińska, Agnieszka Glamowska
AGENDA WYDARZENIA (WSTĘP WOLNY):
09.00 – 16.00 L’ART DE LA CUISINE MARTELL - Konkurs na zamkowym dziedzińcu
10.00-16.00 Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec, poziom I)
11.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
12.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
12.00-14.00 Wykład Restauracja musi zarabiać! Proste i skuteczne metody na zwiększenie zysku – Paweł Gruba, Piotr Rogowski (sala Króla Władysława Jagiełły, poziom 0)
12.00-12.45 „Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów.” seminarium poprowadzi dr inż. Jarosław Parol (sala Księżnej Anny, poziom 0)
12.00-12.45 Pokaz nowości Oerlemans Foods Polska połączony z degustacją (sala Księcia Witolda, poziom 0)
13.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
13.30-14.30 Warsztaty SUSHI - AKADEMIA SUSHI (sala Księżnej Anny, poziom 0)
14.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
14.00 Otwarte Warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku MARTELL (Winiarnia, poziom 0)
14.00-14.45 „Dlaczego Polacy pokochali ramen.” seminarium poprowadzi Dyrektor do spraw rozwoju Kuchni Świata, specjalista Dariusz Richter (sala Króla Władysława Jagiełły, poziom 0)
14.30-15.30 Pokaz nowości Oerlemans Foods Polska połączony z degustacją (sala Księcia Witolda, poziom 0)
15.00 Piotr Metz – Muzyka od kuchni (audycja na żywo) - Muzyczne opowieści Piotra Metza (przy koniaku) (sala Wielki Kapitularz, poziom II)
15.00-16.00 Warsztaty Sushi – Akademia Sushi (sala Księżnej Anny, poziom 0)
16.00 Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja w okularach VR z udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell (sala Wielki Kapitularz, poziom II - max 20 osób)